1. 9. 2024.

Cijena zlata nastavlja probijati apsolutne povijesne vrhunce pa je tako danas po prvi put probila psihološku granicu od 2400 eura po unci. 

Cijena zlata u eurima tako je u posljednjih 12 mjeseci porasla za više od 30%, što je mnogim ulagačima u zlatne poluge i zlatnike donijelo pozamašnu zaradu u relativno kratkom roku.

Jedan od bitnih uzroka visokog rasta cijene zlata kojem se ne nazire kraj su geopolitičke nestabilnosti koje su, nažalost, sve izraženije diljem svijeta.

Ratovi direktno doprinose rastu cijene zlata

Prije dvije i pol godine, u veljači 2022., Rusija je izvela iznenadnu vojnu invaziju na Ukrajinu, a otvoreni sukob između te dvije države još uvijek traje i primirje nije na vidiku. 

Cijena zlata tada je u svega par mjeseci porasla za 200 eura po unci, s 1600 na 1800 eura, a na europskom tržištu plemenitih metala nastala je prava panika i nestašica zlatnih poluga i zlatnika. Razlog je jednostavan: investitori su pohrlili zlatu koje se smatra sigurnim ulaganjem u nesigurnim vremenima, a otvoreni sukob Rusije i Zapada definicija je nesigurnih vremena.

cijena-zlata-2024-graf-ratovi

Oni koji su tada uložili u zlato i nisu ga prodali do danas u dobrom su plusu; cijena žutog plemenitog metala od tada je porasla za oko 600 eura po unci. Danas svjedočimo rasplamsavanju jednog drugog sukoba – onog između Izraela i Hezbolaha.

Rat na Bliskom istoku i porast nesigurnosti

Prije gotovo godinu dana, u listopadu 2023. godine, Hamas je izveo šokantni napad na Izrael i od tada do danas u toj regiji nema mira. Izrael je odgovorio invazijom na pojas Gaze, a sukob se proširio i van granica Izraela i Palestine.

I nakon Hamasovog napada cijena zlata je reagirala u kratkom roku – porasla je za oko 100 eura na razinu od 1800 eura po unci u svega nekoliko tjedana. No, kao što se nastavio i rat, tako je i cijena zlata nastavila svoj rast i trenutno probija povijesne vrhunce.

Najnoviji skok cijene možemo djelomično pripisati rastu nesigurnosti u svijetu zbog eskalacije sukoba između Izraela i libanonskog Hezbolaha. Iako su ove dvije skupine već dugo u otvorenom neprijateljstvu, posljednji tjedni i mjeseci upućuju na moguć otvoreni rat i zemljanu invaziju.

Ono što najviše plaši svjetsku javnost, pa tako i investitore, jest mogućnost širenja tog sukoba iz regionalnog u globalni okvir. Izrael je čvrsti saveznik SAD-a, dok s druge strane stoji Iran i mnoštvo njihovih satelita. Uz to, rat u Ukrajini dodatno komplicira situaciju.

Savršena oluja za cijenu zlata

Trenutno svjedočimo tzv. “savršenoj oluji” koja gura cijenu zlata prema gore. 

S jedne strane, spuštanje kamatnih stopa koje je napokon započelo nagovještava novu recesiju i period inflacije. S druge strane, geopolitičke napetosti koje se pretvaraju u otvorene sukobe stvaraju atmosferu straha i neizvjesnosti koja se očituje u svim sferama društva.

Čak i da sutra dođe do primirja u Izraelu i Ukrajini, cijena zlata vjerojatno ne bi značajno pala jer je previše faktora koji upućuju na njen dugoročni rast. Nažalost, primirje trenutno ne izgleda kao realna opcija pa se postavlja pitanje – je li pred nama novi period izraženog rasta cijene zlata?

Pogledaj najbolju ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj klikom na link:

 

 

Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.